POBEDNIIK MEĐU RATARIMA MF 8S.265 DCT Exclusive

Prvi put u onlajn izdanju, za šta je kriva pandemija virusa Covid 19, u Milanu je 18. decembra 2020. godine održano proglašenje pobednika u izboru „Traktor godine 2021”. Proglašenje pobednika prvi put organizovano u digtalnom formatu, a ne na jednom od najvećih evropskih sajmova posvećenih poljoprivrednoj tehnici EIMA ili AGRITECHNICA.

Poslednji izbor za najbolji traktor u godini za nama bio je drugačiji po kompletnoj organzaciji, a tok nadmetanja je preko digitalne platforme TotY pratilo više od million gledalaca iz Evrope, Amerike i Australije. Iako je ovo takmičenje bilo specifično po mnogo čemu, nešto je ipak ostalo isto. Javnosti su u junu proizvođači traktora predstavili svoje kandidate za najbolji traktor u 2021. godini u različitim kategorijama. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom, žiri sastavljen od 26 članova, mahom specijalizovanih novinara iz 25 zemalja, među kojima je i Marija Antanasković iz lista Poljoprivrednik,  odlučio je da se ove godine svi traktori-kandidati nađu u finalnom izboru.

Za titulu najboljih u 2021. godini nadmetalo se 18 traktora u četiri različite kategorije. Naime, četiri traktora su bila u trci za titulu Tractor of the year 2021 za najbolji specijalizovani traktor: Antonio Carraro TONY 8900V, Fendt211VVario, Landni Rex 3-080 E Stage V, Valtra F105.

Za titulu Tractor of the year 2021 za najbolji univerzalni traktor nadmetali su se: Armatrac 1004 LUX CRD 4 Power Shuttle, Case IH Verstum 130 CVX DRIVE, Fendt 211 Vario, Kubota M6142, Valtra G135.

U kategoriji ratarskih traktora u trci za prestižno priznanje bilo je čak devet modela: Armatrac 1254 LUX CRD4, Case IH Quadrac 620, Claas Axion 960 CEMOSStage V, Fendt 1167 Vario MT, Kubota M7173 KVT, Landini Serie 7 V-SHIFT Stage V, Massey Ferguson 8S.265 DCT Exclusive, New Holland T6.160 Dynamic Command, Steyr 6240 Absolut CVT.

Svih18 modela traktora bilo je u konkurenciji za najbolji održivi traktor Tractor of the year 2021 – Best of Sustenability.

 

Massey Ferguson S8.265 – Tractor of the Year 2021

Kako se na prenosu ceremonije svečane dodele nagrada videlo, članovi žirija su najveći broj glasova u kategoriji ratarskih traktora dali modelu Massey Ferguson S8.265 DCT Exclusive, a nakon duge i duboke analize svih tehničkih parametara ovog modela. Najveći broj poena upravo ovom traktoru članovi žirija dali su, između ostalog, i zbog činjenice da je ovo bio potpuno novi model traktora koji ima potpuno novi stil, novu i inovativnu transmisiju, nov sistem za hlađenje, kao i ugrađenu novodizajniranu, komforniju i tihu kabinu. Takođe, uz ovaj traktor korisnicima će na raspolaganju biti i potpuno nov paket tehnologije.

Massey Ferguson S8.265

 

Pobednički traktor zapravo je vodeći u seriji u kojoj ima četiri modela snage od 205 do 265 KS, a zahvaljujući sistemu za upravljanje snagom motora obezbeđuje se i dodatnih 20 KS. Ono što izdvaja pobednički traktor u odnosu na druge modele MF jeste prednji deo traktora – hauba koja je potpuno odvojena od kabine. Ovo predstavlja takozvani Protect-U dizajn, a upravo zahvaljujući rastojanju od 24 cm u kabiini je manje buke, a smanjen je i prenos toplote i vibracija.

Telemetrijsko praćenje rada mašine, ali i cele flote, obezbeđeno je preko MF Connect telemetrijskog sistema i Datatronic 5 terminala koji se serijski ugrađuje. Korisnicima će na raspolaganju biti i Fieldstar 5, terminal za upravljanje paketom MF tehnologija koji obuhvata sistem za navođenje MF Guide, kao i sisteme za kontrolu sekcija na sejalicu i rad rasipača mineralnog đubriva.

Pobednički model  MF 8S.265 DCT Exclusive ima ugrađenu transmisiju koja u svom radu koristi tehnologiju dvostruke spojnice. Ova transmisija DynaE-Power zapravo objedinjuje komfor koji donosi kontinualno varijabilni menjač sa efikasnošću prenosnika sa uključivanjem pod opterećenjem. To smanjuje gubitak snage za 26% na većim brzinama, što doprinosi smanjenju potrošnje goriva do 5 odsto.

Korisnicima koji se odluče za jedan od modela MF 8S serije na raspolaganju će biti i Power Shiift menjač Dyna-7, koji obezbeđuje promenu stepena prenosa pod opterećenjem bez prekida snage. Naime, traktori s menjačem Dyna-7 imaju 28 brzina u oba smera kretanja. Takođe, korisnici će moći da izaberu i MF Dyna-VT varijabilnu transmisiju.

Taktori MF 8S imaju međuosovinsko rastojanje 3,5 m, a ugrađena je zadnja osovina koja je ojačana, što povećava vučnu silu za 10 odsto.

 

Valtra G135 Versu – Tractor of the year 2021 – The best of utility

I u ovoj kategoriji stručni žiri je ocenjivao čitav niz tehničkih parametara, uzimajući u obzir i činjenicu da ovi univerzalni traktori treba da odgovore na veliki broj zadataka kako u stočarskoj tako i biljnoj proizvodnji, i da pri tome treba da budu lako upravljivi i da imaju odlične manevarske karakteristike. Na osnovu ovih elemenata i zahvaljujući pažljivom detaljnom pregledu karakteristika, svestranosti, tehnološkoj ponudi upravljanja, veoma efikasnoj hidrauličnoj asistenciji i drugim osobinama, odlučeno je da Valtra G135 Versu dobije najviše bodova u svojoj kategoriji.

Valtra G135 Versu

Pobednički model je vodeći po snazi u svojoj G seriji koja ima ukupno pet modela. Osim G135, tu su i modeli G105, G115, G125 eco, G125 std, a broj koji je deo oznake na haubi traktora označava maksimalnu snagu motora. Uz karakteristiku bust (boost) na prva četiri modela serije obezbeđeno je i 5 KS više kada su potrebni, dok je na najsnažnijem modelu G135 povećanje snage do 10 KS. Sve traktore pogoni AGCO četvorocilindrični motor koji zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage V, što se postiže primenom DPF i SCR sistema.

U radu sa traktorima G serije korisnici imaju utisak da rade sa mašinom koja ima CVT transmisiju, iako je reč o Power Shift menjaču koji obezbeđuje po 24 stepena prenosa za oba smera kretanja. Preciznije, svaki od četiri ranga A, B, C i D, ima po šest brzina. Maksimalna brzina u transportu dostiže 40 km/h. Osećaj da se radi sa traktorom koji ima CVT transmisiju obezbeđuje takozvani nivelator vožnje koji je ugrađen na SmartTouch naslonu za ruku. Valtra G135 u ponudi ima i izbor puzećih brzina, od kojih je najmanja 120 metara na sat.

 

Fendt V Vario 211 – The best of specialized

Na ovom modelu traktora ugrađena je kabina koja sa svim tehnologijama koje su zastupljene u njoj, a odnose se na upravljanje i rad, predstavljaju prozor u budućnost i postavljaju novi standard drugim proizvođačima. Posebno interesantna karakteristika ovog traktora je Dynamic Performance sistem koji, kada je potrebno, obezbeđuje dodatnu snagu od 10 KS. Ova dodatna ekstra snaga se kontroliše potpuno automatski i usklađuje se sa zahtevima. Ovaj traktor je ocenjen kao kvalitetan i pouzdan sa velikom efikasnošću.

Fendt V Vario 211

Na specijalizovani traktor Fendt V Vario 211 ugrađuje sa kabina nove generacije s integrisanim intuitivnim FendtONE konceptom kao deo standardne opreme. Inače, serija obuhvata pet modela Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario i pobednički Fendt 211 Vario maksimalne snage 124 KS, koja se postiže uz primenu  Dynamic Performance koncepta. Traktor Fendt V Vario 211, kao i drugi modeli serije, su dostupni u verzijama opreme Power, Profi i  Profi+.

U traktore ove serije ugrađuje se trocilindrični AGCOPower motor standarda emisije izduvnih gasova Stage V. Standard Stage V postiže se primenom katalizatora dizel-oksida DOC, filtera čvrstih čestica DPF i selektivnom katalitičkom redukcijom, ali se ne koristi sistem recirkulacije izduvnih gasova. I na pobedničkom traktoru, kao i na drugim u svim serijama Fendt, ugrađuje se čuveni kontinualno varijabilni menjač.

U zavisnosti od modela, širina ovih specijalizovanih traktora je od 1,07 do 1,68 m. Rukovaocu je uvek u radu sa traktorom obezbeđena sigurnost koju pruža filter kategorije 2, ugrađen u kabinu, a po potrebi  se koristi/uključuje onaj kategorije 4. Ovaj filter obezbeđuje zaštitu od prašine i drugih praškastih materija, tečnosti, kao i njihovih isparenja.

 

Claas 960 Axion – The best of Sustianble

 Pobednik kategorije Sustianble TOTY biran je među svim ovogodišnjim finalistima u sve tri kategorije. Žiri smatra da traktor Claas 960 Axion, zahvaljujući Cemos sistemu, predstavlja veliki korak napred ka održivoj poljoprivredi. Sve tehnologije dostupne na ovom traktoru koriste se na najjednostavniji način do sada. Optimizacija svih tehnologija i elektronike, kao i pritiska u pneumaticima, omogućava uštedu goriva i mnogo naprednije performanse u obavljanju različitih poslova u polju. Ova kategorija predstavlja zapravo model najskladnijih karakteristika traktora koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe savremenog farmera, ali i zahteve u pogledu zaštite životne sredine, savremenih smart rešenja, kao i energetske efikasnosti.

Claas 960 Axion

Traktor Claas 960 Axion pripada kategoriji teških traktora. Karakteriše ga, kao i druge iz ove kategorije,velika vučna sila u skladu sa veličinom, produktivnost, ali i komfor u radu.  Traktore serije Axion 900 pogoni šestocilindrični motor FPTCursor 9 snage 445 KS. Ovaj motor ima emisiju izduvnih gasova StageV koja se postiže korišćenjem sistema selektivne katalitičke redukcije SCR. Motor pri radu na 1.800 o/min isporučuje, u zavisnosti od modela, maksimalnu snagu od 325 do 445 KS na traktoru. I na ovom modelu, kao i drugim u seriji, primenjen je Claas koncept koji omogućuje da se na 1.400 o/min postiže maksimalni obrtni momenat od 1.600 do 1.860 Nm. U sve modele serije Axion960 ugrađuje se pouzdana i efikasna CMATIC kontinualno varijabilna transmisija, koja, takođe, omogućava da se pun obrtni momenat može koristiti pri svim brzinama kretanja – od 0,05 do 50 km/h. I maksimalna brzina kretanja od 40, odnosno 50 km/h, u zavisnosti od tržišta, postiže se do 1.400 o/min, dok pri praznom hodu traktor radi na 650 o/min. Uz međuosovinsko rastojanje 3,15 m ova mogućnost rezultira odličnim prenosom vučne sile na podlogu.

Traktor je potpuno ISOBUS kompatibilan i operativne funkcije su integrisane u CEBIS terminal AXION 900. Ako je potrebno, ISOBUS priključne mašine mogu se kontrolisati i preko terminala S10.

 

Agroplus