Klub 100P plus je ovog proleća za svoje članove organizovao stručno-turističku ekskurziju u Italiju. Ovu ekskurziju realizovali smo zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije koje je sufinansiralo projekat „Edukacija, informisanje i stručno usavršavanje poljoprivrednika”, u okviru kojeg je predviđena i poseta poljoprivrednim proizvođačima u inostranstvu.

KRUŠKA

Početkom juna bili smo u prilici da posetimo jednog od najvećih proizvođača krušaka u zoni Ferrare, oblasti koja je širom sveta poznata po proizvodnji krušaka.

Urban Mitermeier

Urban Mitermeier

Naš domaćin bio je gospodin Urban Mitermeier, inače poreklom iz Laives (Bolzano) Alto Adige – Severna Italija.

 

Rođen je u Laivesu, u zoni gde se tradicionalno proizvode jabuke, koja je od pre deset godina i nama postala bliska, jer smo kopiranjem voćnjaka iz ove oblasti u Srbiji podigli nivo svesti i ostvarili velike pomake u proizvodnji jabuke, gajenjem u gustim zasadima. Urban je ipak svoju šansu potražio u krušci.

Kao mlađi brat mogao je da ostane u Bolzanu, bude jedan od članova kooperative i da na bazi porodičnog posla nastavi sa bratom proizvodnju jabuke. Međutim, Urban je tražio izazov. I našao ga je! U dogovoru sa bratom Andreasom Mitermeierom, danas predsednikom kooperative za proizvodnju sadnica GRIBA Vivaio, čije smo rasadnike jabuke u zoni Verone već imali prilike da vidimo, prodao je deo zemlje koju su posedovali i za 0,70 ha u Bolzanu kupio 9 ha zemlje u Ferrari.

Odlučio je da se oproba u proizvodnji krušaka.

Zasad krušaka je ograđen i pod protivgradnom mrežom

Zasad krušaka je ograđen i pod protivgradnom mrežom

Nisu ga zanimali tradicionalni načini gajenja, već je tražio nešto novo. Nešto što će biti blisko njegovom načinu razmišljanja koje se baziralo na gustoj sadnji. Sa iskustvom koje je imao u vezi sa gustom sadnjom jabuke, gde je suština bila i danas jeste, povećati zapreminu korenovog aparata kako bi se dobio kvalitetniji plod i kako bi se, ne ugrožavajući kvalitet, povećao i prinos, otpočeo je životnu misiju – pokazati da kruška može biti profitabilna, samo ako se radi na pravi način.

Prvi zasad je podigao sa razmakom sadnje od 0,50 cm između sadnica u redu, što je za to vreme, 1994. godinu bilo nezamislivo. Tradicionalni način gajenja je podrazumevao sadnice na razmaku od 1,5m do tada minimalnih 0,80 m u redu. Urbanov način razmišljanja i rada je bio neshvatljiv i neuobičajen. Sredina koja je već bila nadaleko poznata po proizvodnji krušaka je teško prihvatala Urbanov način razmišljanja i rada.

Tadašnje teorije bibaum sadnica, različiti uzgojni oblici, nisu ostvarivali veće prinose od 25–35 tona po hektaru. Ta količina nije bila dovoljna za opravdanost proizvodnje kruške, barem ne po Urbanovom mišljenju, jer je znao da može bolje i više.

Već sa razmakom od 0,50 cm između stabala je daleko povećao prinos, ali stalnim boravkom u voćnjaku i razmišljanjem o unapređenju proizvodnje, shvatio je da rezidbom treba da ostavi još jednu granu vodilju, kako bi popunio prazan prostor između stabala. Slabo bujna podloga MC obuzdala je krušku da proizvodi više ploda a manje grana, ali se javio problem retkog špalira, odnosno pojavile su se “rupe” između sadnica.

Da bi popunio ovaj prostor već sledeći zasad je sadio na razmaku od 0,30 cm između sadnica i dobio pravu meru. Ostvario je cilj kom je težio. Dobio je zasad kruške koji je bio u rangu zasada guste sadnje jabuke iz Bolzana.

Rezultati su bili spektakularni!

Već u drugoj vegetaciji nakon sadnje dobio je 50 t/ha, a od treće vegetacije pa nadalje između 65–75 t/ha i to sve u prvoj klasi.

Njegova matematika je vrlo jednostavna:

„Ako imate 12.000 sadnica i na njima po 15 krušaka koje su težine od 300–350 gr/plod proizilazi da po stablu imate oko 5 kg. Pomnožite 5–5,5 kg po stablu sa brojem sadnica i vrlo brzo dolazite do količine koju ostvarujem. Moj predlog je da 12.000 sadnica posadite na 1ha površine, kako bi proizvodnja bila što racionalnija. Tako da dobijate upravo ono o čemu sam maštao – duplo veći prinos po hektaru u odnosu na tradicionalni način gajenja krušaka u Ferrari.”

A da li prinos može biti i veći?

„Znate, ako na ovih 15 krušaka po stablu, u toku prorede ostavim 2 do 3 kruške više po stablu, i ako vodim računa o odnosu količine (površine) lisne mase koja treba da proizvede taj plod i količine plodova koje ostavljam, vrlo lako mogu da dođem i do daleko većih prinosa. U berbi 2012. godine imao sam čak 85 t/ha kruške sorte Abbate Fetel. To je možda i 3 puta više u odnosu na ostale.”

Sorta kruške Abbate Fetel zastupljena je na 45 ha

Sorta kruške Abbate Fetel zastupljena je na 45 ha

Znači to je ključ uspeha?

„Ne, ključ uspeha je velika ljubav prema poslu kojim se bavim. Danas imam ukupno 45 hektara i to sve pod sortom Abbate Fetel. Moj voćnjak ću zadrzati za sebe, a sinovima, koji su takođe zavoleli ovaj posao i koji su sve vreme sa mnom, formirao sam njihove voćnjake, kako bi im pružio sigurnost u životu.”

Koliko znam osnivač ste i kooperative O’PERA, a od nedavno vidim kruške sa ovom robnom markom i kod nas u Srbiji na rafovima.

„Da, kada sam dokazao sebi da kruška može da bude profitabilna i da ima smisla raditi je u formi gustog zasada, iskustvo sam podelio sa komšijama koje su htele da me prate. Sa ljudima koji su bili spremni za promene. Formirali smo kooperativu i zajedno radili na izgradnji kvaliteta, a time i imena. Naziv smo dali kao asocijaciju na umetnost, jer je ona bila sastavni deo svih nas. Želeli smo da od proizvodnje kruške napravimo umetnost i mislim da smo u tome uspeli.

Danas naš brand O’PERA nose plodovi većine proizvođača iz oblasti Ferrare jer su kroz naš rad i kvalitet videli šansu da bolje plasiraju svoj proizvod”.

Napravili ste nešto slično VOG asocijaciji za jabuke u Bolzanu.

„Upravo tako. Naš brend O’PERA okuplja i druge proizvođače koji hoće da vode računa o vrhunskom kvalitetu kao pasošu za ozbiljna tržišta.”

Urban mi je u tako kratkom i sažetom razgovoru ulio ogromnu ljubav i emociju koju i sam nosim u sebi kada je u pitanju kruška i ljubav prema prirodi, biljkama, poslu kojim se bavim.

Veoma sam ponosan što ovog čoveka poznajem više od 15 godina i što mi je svaki susret sa njim novo iskustvo.

I ne samo to. Urban, kao veliki zaljubljenik u kruške, spreman je i otvoren da pomogne svima koji žele da se ozbiljno bave ovim poslom.

Urban Mitermeier svojom pričom lako drži pažnju učesnika ekskurzije

Urban Mitermeier svojom pričom lako drži pažnju učesnika ekskurzije

Na našim prostorima smo u poslednjih 7 godina izvršili male pomake u ovom smeru. Nedovoljna istrajnost, manjak svesti o neophodnosti stalnog kontakta sa konsultantom i sprovođenje sugestija u potupnosti nisu dali rezultate koje smo očekivali.

„Ako ste se već odlučili da se bavite sportom i imate trenera koga ste odabrali na bazi njegovih rezultata, na vama je da ga slušate i uradite 100% od plana treninga. Ukoliko se zadovoljavate sa 20–50% postignutog budite sigurni da nećete otići na Olimpijske igre, a najverovatnije da ni na nacionalnom nivoi nećete uzeti medalju – reči su Urbana Mitermeiera, kojima želim da završim ovaj intervju.

Razmislite dobro šta želite da radite, a kada se za to opredelite odaberite konsultanta na osnovu njegovih rezultata. Tada je stvar na vama, da radite, da sprovodite savete konsultanta u delo i da se sa njim takmičite. Ko zna, možda će i neko od vas u radu sa Urbanom baš u Srbiji napraviti sličnu priču.

Dušan Đorđević

ITA solution