Integralna i bio proizvodnja voća i povrća

Naša stručna ekskurzija realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, koje je sufinansiralo projekat „Edukacija, informisanje i stručno usavršavanje poljoprivrednika”. U okviru projekta predviđena je i poseta poljoprivrednim proizvođačima u inostranstvu.

Obilazak proizvodnje povrća u plastenicima

Obilazak proizvodnje povrća u plastenicima

Zahvaljujući Dušanu Đorđeviću iz kompanije Ita-solution, domaćin posete bio je proizvođač povrća i voća Alessandro Semazzardo.

Gazdinstvo gospodina Sandra u okolini Verone ima proizvodnju grupisanu u tri segmenta parcela. Oko kuće su plastenici na 14 ha, a na izvesnoj udaljenosti od sela nalazi se proizvodnja povrća na otvorenom i voćnjaci. Godišnje proizvodi oko 900 tona voća i povrća. 60% proizvodnje proda se direktno kod kuće. Ostalo ide u supermarket, ali je cena u supermarketima i do 50% niža.

Mini pijaca u dvorištu kuće našeg domaćina

Mini pijaca u dvorištu kuće našeg domaćina

Gazdinstvo našeg domaćina je član Asocijacije za integralnu i bio-proizvodnju. Integralna proizvodnja je novi princip gajenja koji je odredila Evropska unija i primenjuje se od prošle godine. Potrebno je da gazdinstvo koje proizvodi hranu bude određene površine i primenjuje određenu tehnologiju proizvodnje. Što se tiče bio-proizvodnje, prvi stepen je integralna proizvodnja. Ko radi integralnu i bio-proizvodnju mora da prati klimu, jer predatori koji pomažu u uništavanju štetočina imaju svoj životni vek. Parcele i radno okruženje su veoma zanimljivi. Tuneli, koje smo videli, neophodni u ovoj vrsti proizvodnje, deluju neuredno i zapušteno, ali “oaze korova” unutar tunela imaju argumente za i protiv. U tim uslovima žive predatori koji se razvijaju unutar tih mikrolokacija i tretiraju okruženje. Predatori ne mogu očiste ceo tunel poput herbicida. Zato u tunelu postoji nekoliko “oaza korova”.

Različite biljne kulture

Gazdinstvo proizvodi 55 različitih biljnih vrsta.

Sa sadnjom dinje počinje se u februaru, da bi prve dinje stasale za dva meseca. Zatim sade nove. Uspevaju da imaju tri berbe dinje u kontinuitetu.

Jagode se proizvode kao jednogodišnji, ne kao višegodišnji zasad, jer su u prvoj proizvodnji plodovi krupni, a već sledeće godine bi bili sitniji i ne bi mogli da se prodaju.

U aprilu proizvode sadnice, a potom ih smeštaju u hladnjaču. Sadnja se vrši u avgustu, a u novembru stiže prvi rod koji je kvalitetniji od prolećnog roda. Zatim sadnice opet idu u mirovanje preko zime, pa se opet spremaju za proleće.

Zasad tikvica je bio u vertikalnoj proizvodnji na dva metara visine. 15. februara su sadili, u pitanju je bio dupli tunel. 10 marta je startovala berba koja je završena 1. juna.

Zasad paradajza na podlozi optiflora

Zasad paradajza na podlozi optiflora

Interesantno je bilo videti zasad paradajza koji se proizvodi na optiflori – novoj podlozi na kojoj je kalemljen paradajz, a koja je otporna na nematode. Ima mogućnost duplo većeg razvoja biljke u odnosu na sadnju iz semena. Sadnica se širi tako da se grane postavljaju na V. Iz jednog kontejnera izlaze dva struka paradajza, jer je podloga jača i može da podnese takav razvoj. Bela folija služi da se smanji temperatura zemlje. Na 360C, tu gde je prostrta bela plastika, ta zona postaje sterilna. S druge strane, korenu je malo svežije i može lepo da se razvije. Na 60 ari ima 6.500 sadnica što odgovara duplo većem broju sadnica u odnosu na normalni zasad. Plan je da svaki struk postigne 8 spratova paradajza i svaki sprat treba da ima 600 gr. Znači da ostvaruju prinos oko 50 t i više.

Na parceli od 35 ari, malo izvan sela, videli smo zasad paradajza u biološkoj proizvodnji. Predatori su postavljeni na svaki kvadratni metar. Impolinatori su smešteni u dva reda koji se nalaze u sredini i oni upravljaju oprašivanjem cele površine. Konstrukcija plastenika je snažna. Srednji nosač može da podnese teret od 100 t. U pitanju je zasad nove sorte Pepita, poslednje generacije paradajza.

Zasad nove sorte paradajza Pepita

Zasad nove sorte paradajza Pepita

Lepo, zanimljivo i inovativno. Zahvaljući našem domaćinu upoznali smo se iz prve ruke sa aktuelnostima u poljoprivredi koje je propisala Evropska unija i prednostima integralne i bio-proizvodnje.