Mali turistički vodič

Klub 100P plus je ovog proleća za svoje članove organizovao stručno-turističku ekskurziju u Italiju. Ekskurzija je realizovana zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije koje je sufinansiralo projekat „Edukacija, informisanje i stručno usavršavanje poljoprivrednika”, u okviru kojeg je predviđena i poseta poljoprivrednim proizvođačima u inostranstvu.

Pored stručnog dela, koji je primaran na svakoj našoj ekskurziji, trudimo se da posetimo i turistička odredišta zemalja u koje putujemo.

Rim – večni grad

Večni grad, grad istorije, grad antičke civilizacije, kolevka Katoličke crkve, su samo neki od atributa zbog kojih je Rim jedinstvena turistička destinacija sveta. Rim je čuven po svojim antičkim zgradama koje oslikavaju veličinu i snagu nekadašnjeg castva, grandioznim palatama, kolosalnim religijskim objektima, prelepim trgovima i fontanama… Rim je kolevka antičke civilizacije koja je vekovima vladala Evropom i severnom Afrikom.

Koloseum je najveći amfiteatar ikad sagrađen. Mogao je da primi 50-80.000 gledalaca. Građen između 70. i 80. godine nove ere.

Koloseum je najveći amfiteatar ikad sagrađen. Mogao je da primi 50-80.000 gledalaca. Građen između 70. i 80. godine nove ere.

Legenda kaže da je ovaj drevni grad osnovao Romul 753. godine p.n.e., koji je ujedno bio prvi kralj Rima. Nakon njega gradom je vladalo ukupno sedam kraljeva sve do 509. godine p.n.e. kada su Rimljani prognali poslednjeg kralja i proglasili republiku. U tom periodu se republika značajno proširila zauzimajući celo italijansko poluostrvo, osvajući Siciliju, Sardiniju, Španiju, Makedoniju, Grčku, Severnu Afriku…

Antički Rim je zauzimao najveću teritoriju za vreme vladavine imperatora Trajana, u drugom veku n.e. Teritorija koja je tada pripadala carstvu se prostirala na oko 6.5 miliona km2, uključujući Severnu Afriku, Bliski Istok,većinu Evrope i deo Velike Britanije.
Rim je takođe i kolevka Katoličke crkve, koja je gradom vladala dugi niz vekova, ostavivši veliki broj bazilika, crkava, Nakon pada Zapadnog rimskog carstva moć papa je sve više dobijala na snazi. Tokom srednjeg veka tri sile su pokušavale da drže vlast u gradu: pape, plemići i sam narod. Ceo ovaj period su karakterisali politički nemiri i borbe za prevlast.
Od petnaestog veka pape odlučuju da naprave od Rima svetski grad kulture i arhitekture, ulažu u masivne projekte, što je dovelo do toga da Rim zaista postane značajan centar italijanske renesanse i “rodno mesto” baroka.

Ostaci očaravajućeg rimski foruma koji je bio centar dešavanja drevnog grada Rima

Ostaci očaravajućeg rimski foruma koji je bio centar dešavanja drevnog grada Rima

Vatikan – država u državi

Vatikan je najmanja nezavisna država na svetu. Nalazi se u srcu Rima, a kao grad-država oformljena je 1929. godine Lateranskim ugovorom. Vatikan je kompletno okružen zidinama, sedište je Katoličke crkve i njenog poglavara Pape, i predstavlja simbol moći katoličke crkve.

Jednim od najvećih svetskih dostignuća na polju kulturne baštine smatraju se bazilika Sv. Petra i Sikstinska kapela. Centar Vatikana je Trg Svetog Petra, koji važi za jedan od najpoznatijih gradskih trgova na svetu. Na ovom trgu se nekoliko puta godišnje pod otvorenim nebom održavaju papine mise.

Pogled na Trg Svetog Petra u Vatikanu

Pogled na Trg Svetog Petra u Vatikanu

Sikstinska kapela je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati. Ono što je čini čuvenom jeste njena arhitektura i fresko dekoracije koje su radili Mikelanđelo, Rafael Santi, Bernini i Botičeli, najveći majstori renesanse. Tavanica kapele, koju je oslikao Mikelanđelo, smatra se njegovim najznačajnijim slikarskim dostignućem.

Bazilika Sv. Petra je glavna zgrada Vatikana i najvažnije religiozno zdanje katolicizma. U unutrašnjosti crkve sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa i jedan od dvanaest apostola.

Bazilika Sv. Petra

Bazilika Sv. Petra

U Apostolskoj palati nalaze se papini apartmani, vladine i crkvene kancelarije, kapele, Vatikanska biblioteka, Sikstinska kapela i Rafaelova soba, ali i Vatikanski muzeji. Muzeji su posvećeni rimokatoličkim poglavarima iz prošlosti, a sadrže najveću kolekciju neprocenjivih antikviteta i evropskih slika.

Od 1984. godine Vatikan se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Salerno

Salerno ima dugu istoriju. Postao je rimska kolonija 197. pne. Godine 839. godine postao je glavni grad samostalne Lombardske kneževine. Grad se nalazi između dva najpoznatija primorska područja Kampanije – Amalfijske obale i nacionalnog parka Cilento.

Panorama Salerna

Panorama Salerna

Salerno je danas važan trgovački centar koji se može pohvaliti jednom od najvećih luka na Tirenskoj obali. Ima pretežno moderan izgled, ali i dalje čuva zanimljiv, karakterističan istorijski centar sa lavirintom šarmantnih ulica, prelepim zgradama i spomenicima.

 Napulj

Napulj se nalazi na jugozapadu Italije, na obali Tirenskog mora, u regiji Campania (Kampanija), i predstavlja njen glavni grad sa oko 1.000.000 stanovnika. U prelepom napuljskom zalivu nalaze se ostrva Procida, Ischia i Capri, a u njihovoj neposrednoj blizini su ruševine Pompeja i Herkulanuma koji su stradali prilikom erupcije vulkana Vezuv.

Ovo je grad bogate istorije i umetnosti. Osnovali su ga Grci koji su živeli na ovim prostorima između 7. i 6. veka p.n.e. pod imenom Neapolis. Rimljani su u velikoj meri poštovali Neapolis kao mesto helenističke kulture. Ljudi su održavali svoj grčki jezik i običaje, a izgrađene su i elegantne vile, akvadukti, javne kupke, pozorište i Hram Dioskurja. Nekoliko rimskih careva, uključujući Claudija i Tiberija, imali su vile u blizini Napulja.

Jedno vreme bio je glavni grad Kraljevine dve Sicilije, a zatim i glavni grad napuljskog kraljevstva. Danas je ovaj grad prepun spomenika koji oslikavaju razne vladavine u njemu.

Castel Nuovo nekada je bio tvrđava i kraljevska rezidencija

Castel Nuovo nekada je bio tvrđava i kraljevska rezidencija

Napulj je grad prepun zamkova, a najlepši je Novi zamak (Kastel Nuovo) koji je na listi svetske baštine, a potiče iz 13. veka. Takođe, u Napulju je 1737. godine osnovana opera Teatro San Karlo koja je najstarija opera u Evropi. Najveći napuljski trg je Piazza del Plebiscito, u blizini obale mora.
Tokom Drugog svetskog rata, Napulj je stradao od bombardovanja više od bilo kog drugog italijanskog grada.

Pompeji: grad okamenjen u lavi punih 16 vekova

U blizini Napulja i morske obale, u provinciji Kampanija, na omanjoj visoravni, 30 metara iznad visine mora, krajem 7. i početkom 6. veka pre Hrista počela je gradnja naseobine, poznate kao grad Pompeji. U gradu su tada živeli Etrurci, domaće stanovništvo i Grci, koji su razvili gradski život.

Od 80. godine p.n.e. Pompeji postaju rimska kolonija i od tada doživljavaju preporod i postaju bogati grad u kome se grade za ono vreme luksuzne građevine, i javne i privatne, raste trgovina, izvozi se vino Kampanije. Još lepši i moćniji grad je bio u vreme vladavine Oktavijana Avgusta, a njegov procvat nastavljen je i u vreme Tiberija (od 14-37. godine naše ere).

  1. avgusta 79. godine naše ere, Vezuv, za koji se verovalo da je obična planina, proradio je uz strahovit prasak. Otvorio se “čep” stvrdnute lave kojim je bio začepljen krater vulkana, a erupcija tog užarenog ognja bila je toliko silovita da je u radijusu od 70 km spržila i skamenila sve što joj se našlo na putu.

U tom momentu u gradu Pompeji živelo je oko 20.000 ljudi. Grad je bio zatrpan na oko 20 do 30 metara ispod zemlje, a najveći deo stanovništva ugušio se usled ogromne količine gasa.

Antički grad Pompeji tako je izbrisan sa lica zemlje i sa geografskih mapa punih 1600 godina. Bio je potpuno zaboravljen, nije ga bilo ni u zapisima, a otkriven je sasvim slučajno, krajem 16. veka, prilikom iskopavanja kanala.

Ostaci drevnog grada Pompeji

Ostaci drevnog grada Pompeji

Posle prvog otkrića u 16. veku koje se pripisuje arhitekti Fontani, prošlo je još 150 godina i 1748. godine za vreme vladavine burbonskog kralja Karla Napuljskog započeto je veliko istraživanje. Tada su na svetlost dana izašle prelepe statue, islikani zidovi izuzetno lepi mozaici na podovima i saznanje da ispod zemlje postoji čitav jedan grad. Od tada iskopavanje i restauriranje postaju državni posao.

Čim se zakorači u Pompeje, postaje jasno da je to bio veoma moderan i veliki grad, sa osam gradskih kapija, pet termalnih objekata, ulice su ostale popločane kakve su i bile, grad je imao dobru kanalizacionu mrežu, pitku vodu, bogati su imali vodu u kućama, a plebs javne fontane, ukrašene skulpturama.

Zidove su krasile freske, postojala su i privatna i javna kupatila, za muškarce i žene, teretane, vrtovi u kojima se radila gimnastika, pozorišta sa sedištima od klesanog kamena, delimično pokrivena. Nađen je veliki broj predmeta od keramike, nađene su čak i četkice kojima su slikani zidovi, nakit, hirurški instrumenti identični današnjim, od najčistijeg bakra, sa drškama od bronze, a njihovi oblici svedoče o savremenoj hirurgiji i o medicini koja je bila mešavina narodne i naučne.

Ulice su ostale netaknute posle toliko vekova

Ulice su ostale netaknute posle toliko vekova

Danas je u potpunosti rekonstruisan život tadašnjeg grada i okoline: u gradu su radile pekare, restorani, postojale su brojne radnje sa raznom robom, vrtovi u kojima se uzgajalo povrće, voće, mali vinogradi, postojala je javna administracija, kao u današnjem modernom i uređenom gradu.

Pompeji je jedan od najznačajnijih dokaza rimske civilizacije i kao otvorena knjiga pruža izvanredne informacije o umetnosti, običaju, zanatstvu i svakodnevnom životu.
Verona – grad ljubavi

Verona je osnovana u 1. veku p.n.e. na obali reke Adiđe. Grad je posebno procvetao pod vladavinom porodice Skaliđeri (Scaligeri) u 13. i 14. veku. Verona je sačuvala izuzetan broj spomenika iz antike, srednjovekovnog i renesansnog perioda.

Jedna od najpoznatijih građevina je Arena, amfiteatar star gotovo 2000 godina, treći po veličini u Italiji. S obzirom na izuzetnu očuvanost i neverovatnu akustiku, i danas se u njoj održavaju koncerti i operske predstave.

U daljem obilasku Verone neizbežno se stiže na trg Erbe, koji važi za jedan od najlepših u Italiji.

Verona leži na obalama reke Adiđe (Adige)

Verona leži na obalama reke Adiđe (Adige)

Najčuvenija i najtragičnija ljubavna priča svih vremena smeštena je u Veronu. Reč je o Šekspirovoj drami Romeo i Julija.

Grad Verona danas sadrži elemente koji predstavljaju istoriju dugu 2000 godina.

Iako su zgrade u Veroni pretrpele znatnu štetu tokom Drugog svetskog rata, posleratnom rekonstrukcijom (1946) grad je zadržao prvobitnu strukturu, a proces rekonstrukcije je obavljen s najvećom pažnjom.