Turizam i agroturizam

 

TURISTIČKI BISERI SEVERNE ITALIJE

 

Klub 100P plus okuplja poljoprivrednike svih profila, a jedan od svojih ciljeva – edukaciju – ostvaruje i putem organizovanja stručnih ekskurzija u inostranstvo. Ovog puta destinacija je bila Italija – Južni Tirol. Turistički deo organizacije puta poveren je TA Caravan iz Zrenjanina i Vladi Dašiću, koji već dugi niz godina uspešno sarađuje sa Klubom.

I ovog puta Klub je obezbedio sponzore – Res trade international iz Novog Sada, ProCredit banka, DDOR Novi Sad, koji su omogućili posetu fabrikama poljoprivredne mehanizacije i RTI solutions iz Beograda koji se pobrinuo za posetu rasadnicima i voćnjacima kooperative Griba u Južnom Tirolu.

Pored stručnog dela programa, odvojili smo vreme i za turističko razgledanje bisera Severne Italije, uz bogatu i iscrpnu prezentaciju vodiča Nemanje Vučića, zaljubljenika u Italiju i njenu bogatu istoriju.

 

Treviso u regiji Veneto

 

Treviso je atraktivan gradić koji se nalazi u severo-istočnoj italijanskoj regiji Veneto, veoma blizu daleko poznatije Venecije. Grad je okružen zidinama, a šetajući centrom, još uvek se mogu zapaziti ostaci fresaka koje su nekada krasile fasade kuća.

Reka Sile protiče južno od centra, a kanali presecaju gradić i daju idiličnu sliku mirnog naselja bogatog zelenilom.

 

I patke uživaju u vodama i zelenilu Treviza; foto: Darinka Bolta, 2014.

I patke uživaju u vodama i zelenilu Treviza; foto: Darinka Bolta, 2014.

 

Za razliku od Venecije, Treviso ne vrvi od turista i ne zavisi od turizma, već predstavlja oazu mira i poslovnih mogućnosti. Kompanija Benetton je osnovana u Trevisu.

 

Bolcano – glavni grad provincije Alto Adige

 

Bolcano odiše Austro-ugarskom arhitekturom, ali i mladalačkom energijom i obiljem zelenila. Divne planine uokviruju gradsko područje. Uslovi života  su jedni od najviših u Italiji. Iako u ovoj provinciji 95% stanovništva govori nemački, Bolcano je izuzetak i većina stanovnika govori italijanski, kao posledica Musolinijevog brutalnog programa italijanizacije iz 1920. godine.

 

Bolcano odiše Austro-ugarskom arhitekturom; foto: Darinka Bolta, 2014.

Bolcano odiše Austro-ugarskom arhitekturom; foto: Darinka Bolta, 2014.

 

Bolcano je sedište Slobodnog univerziteta gde se predavanja i seminari održavaju na engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku.

 

 

Verona – kosmopolitska raskrsnica, pod zaštitom UNESCO-a

 

Od 3. veka pre nove ere, Verona je rimski trgovački centar sa drevnim kapijama, forumom (Piazza delle Erbe) i velikom rimskom arenom. U srednjem veku grad je doživeo procvat pod vladavinom familije Skaliđeri (Scaligeri) koja je bila i veliki pokrovitelj umetnosti.

 

Verona je rimski trgovački centar sa drevnim kapijama, forumom (Piazza delle Erbe) i velikom rimskom arenom; foto: Darinka Bolta, 2014.

Verona je rimski trgovački centar sa drevnim kapijama, forumom (Piazza delle Erbe) i velikom rimskom arenom; foto: Darinka Bolta, 2014.

 

Šekspir je s razlogom radnju svoje drame Romeo i Julija smestio upravo u Veronu: drama, romansa i porodične zavade su obeležje ovog grada vekovima.

Danas je Veona kosmopolitska raskrsnica, pod zaštitom UNESCO-a. Velika rimska arena je, između ostalog, leti domaćin najvećim imenima operske umetnosti.

 

 

Venecija – arhitektonsko remek-delo

 

Venecijanska laguna prostire se na preko 118 malih ostrva, a u 10. veku Venecija je postala glavna pomorska sila. Ceo grad je izuzetno arhitektonsko remek-delo u kojem čak i najmanja zgrada sadrži radove nekih od najvećih svetskih umetnika, kao što su Ticijan, Tintoreto i drugi. Svaki kutak, spomenik, crkva ili muzej sadrži deo istorije, ima svoju priču, tradiciju.

 

Venecija – Grand kanal, gondole i tipična arhitektura; foto: Darinka Bolta, 2014.

Venecija – Grand kanal, gondole i tipična arhitektura; foto: Darinka Bolta, 2014.

 

Grand kanal, Giudecca kanal i kanal Svetog Marka, zajedno sa mrežom malih kanala, čine arterije ovog prelepog grada na vodi, uz neizbežne gondole i nadaleko čuvene gondolijere.