Znanja i iskustva koja se stiču na putovanjima veoma su dragocena. Obogaćuju, podstiču maštu i vode u kreativno razmišljanje. Stvaraju želju da se bar nešto od viđenog primeni u svakodnevnom životu na našim prostorima.

Klub 100P plus je i ovog proleća organizovao stručno-turističku ekskurziju za svoje članove. Ovog puta odlučili smo se da posetimo Holandiju, zemlju lala, povrća, sireva…
Pored bogatog stručnog programa, imali smo vremena i da turistički obiđemo ovu prelepu državu.

Vetrenjača - Holandija

Vetrenjača – Holandija

Holandija (Nederland) je jedna od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije (ostale tri su: Aruba, Kurasao i Sveti Martin). Prostire se na oko 42.000 km2 i ima najveću gustinu naseljenosti u Evropi, jer u Holandiji živi oko 17 miliona stanovnika. Amsterdam je glavni grad Holandije, ali je sedište Vlade u Hagu.

Holandija je veoma ravna zemlja i podseća na našu Vojvodinu. Najviša tačka u Holandiji je Valserberg, visine 322,7 metara. Delovi Holandije, poput cele provincije Flevoland, nastali su isušivanjem delova mora i nazivaju se polderi. Ipak, petina teritorije je pod vodom. Najveći deo vodenog prostranstva predstavlja jezero Elselmer koje je ostatak nekadašnjeg zaliva Severnog mora koje je 1932. godine odvojeno nasipom dugim 29 km. Četvrtina Holandije je ispod nivoa mora.

Oko 15.000 km biciklističkih staza i oko 16 miliona bicikala su prepoznatljiva obeležja Holandije, kao i oko 1.000 funkcionalnih, tradicionalnih vetrenjača. Lale, sada nacionalni cvet Holandije, potiču iz Turske. Sa samo 0,008% površine sveta, Holandija je u svetu treći po veličini izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Holandija 2016 - dvorac

Holandija 2016 – dvorac

Kulturno bogatstvo Holandije predstavljeno je u skoro 1.000 muzeja, a Vinsent Van Gog (1853–1890) bio je najpoznatiji slikar u Holandiji i jedan od najpoznatijih u svetu.

Amsterdam

Amsterdam leži na 6,7 m ispod nivoa mora. Ukoliko, usled globalnog otopljavanja, dođe do porasta nivoa mora, Amsterdam će biti jedan od prvih poplavljenih gradova.

Od skromnih početaka u XIII veku, od ribarskog sela Amsterdam se razvio u glavno čvorište biznisa, turizma i kulture Holandije. Amsterdam ima dugu i jaku tradiciju kao centar kulture i trgovine. U njemu su smeštena 42 muzeja.

Holandija 2016 - dvorac

Holandija 2016 – dvorac

Sedamnaesti vek se smatra zlatnom erom, jer je u tom periodu grad doživeo dva masivna proširenja prilikom kojih su uzeti u obzir i funkcionalnost i lepota. U to vreme je i umetnost cvetala. Drastično je porastao broj umetnika i u roku od samo tridesetak godina, Amsterdam je postao napredan kulturni grad, dajući nam Rembranta, Vermera…

Karakter mu daju poznati kanali i 1.281 most, kao i kompaktan centar sa mnogim zanimljivim lokacijama. U gradu živi oko 750.000 stanovnika. Uz fascinantnu mešavinu kultura sačinjenu od 174 različite nacionalnosti, Amsterdam nudi lep spoj posla i zadovoljstva.

Hag

Hag je sedište holadnske Vlade i Parlamenta, Vrhovnog suda i Državnog saveta. Većina stranih ambasada u Holandiji i 150 međunarodnih organizacija, imaju sedište u ovom gradu, uključujući i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud. Kralj Villem-Aleksander planira da živi i radi u Hagu sa kraljicom Maximom.

Holandija 2016 - trg

Holandija 2016 – trg

Grof Floris IV od Holandije kupio je 1230. godine zemljište pored ribnjaka, kako bi izgradio lovačku rezidenciju. Ova palata je kasnije nazvana Binnenhof. Viteška dvorana je netaknuta i predstavlja najistaknutiji deo ove palate koji se i danas koristi za političke događaje, kao što je godišnji govor holandskog monarha.

Selo koje je nastalo oko Binnenhofa se prvi put pominje kao Hag u povelji iz 1242. godine. Tokom Drugog svetskog rata grad je pretrpeo veliku štetu. Mnogi Jevreji su ubijeni tokom nemačke okupacije. Posle rata Hag je, u jednom trenutku, bio najveće gradilište u Evropi.

Hag je poznat i kao Kraljevski grad na moru jer mnogi članovi kraljevske porodice imaju prebivalište u ekstravagantnim četvrtima grada. Ima brojne spomenike, istorijske četvrti i nalazi se u blizini prelepe obale Severnog mora. Hag je dokaz da se moderni trendovi i istorijski centar grada savršeno uklapaju.

Ševeningen (Scheveningen) je najpoznatije odmaralište na holandskom primorju, jer je odlično mesto za kupanje i sportove na vodi tokom leta, i okrepljujuće šetnje u zimskom periodu.

Delft

Delft se nalazi u zapadnom delu Holandije veoma blizu dva veća i poznatija grada: Haga i Roterdama.

Jedna od najvećih trgovačkih kompanija Holandije osnovana je u Delftu pre oko 400 godina. To je ostavilo značajnog traga na ovaj gradić.

Kraljevska porodica ima porodičnu grobnicu u Delftu u Novoj crkvi (Nieuve Kerk).
Delft je poznat po proizvodnji čuvene plave keramike – Delft Blue ceramics.
Poznati slikar Johannes Vermeer rođen je u Delftu i tamo je naslikao svoje remek-delo Devojka sa bisernom minđušom.

Holandija 2016 - trg2

Holandija 2016 – trg2

Kanali, mostovi, uličice, tipična holandska arhitektura, lepe crkve, mogu se obići lagano, pešice i na taj način osetiti dah netaknute holandske tradicije i kulture.

Najmejhen (Nijmegen)

Najmejhen se nalazi na istoku Holandije, u blizini nemačke granice. Ima oko 168.000 stanovnika. Obiluje mnoštvom parkova i lepo uređenih zelenih površina.

Smatra se najstarijim gradom u Holandiji i 2005. godine je proslavio 2.000 godina postojanja. Latinski naziv “Noviomagus” znači novo tržište i govori o prisustvu Rimljana u davnoj prošlosti. Najmejhen je podignut na obali reke Waal. Zbog izuzetne pozicije između brda i šuma, Rimljani su ga smatrali idealnim za stratešku lokaciju vojnog kampa. Koristili su reku Waal za dopremanje namirnica i prevoz vojnika. Ubrzo su ih sledili trgovci, ugostitelji i drugi građani, jer je vojni logor odličan izvor zarade. Ovaj logor se brzo razvio u naselje sa oko 5000 stanovnika.

Zbog svog strateškog položaja Najmejhen je postao značajan utvrđeni grad, ali su ga zidine sprečavale da se širi, jer je izvan zidina gradnja bila zabranjena. Dozvolu za ukidanje statusa utvrđenog grada Najmejhen je dobio 1874. godine.

Univerzitet u Najmejhenu jedan je od vodećih akademskih zajednica u Holandiji. Ima osam fakulteta i upisuje preko 13.000 studenata na 60 studijskih programa.

Svakog jula održava se “Vierdaagse” – internacionalno četvorodnevno pešačenje na kome učestvuje oko 40.000 ljudi.

Darinka Bolta