MAŠINE ZA KONZERVACIJSKU OBRADU DOMINIRALE

Sedmi klupski SPIT održan je 15. jula 2011. u Kaću, po velikoj vrućini, na parceli gazde Vojislava Maleševa. I pored toga što je sunce baš zapravo pržilo, odziv paora bio je iznad očekivanja – oko 400. To govori da su paori zainteresovani za nabavku nove, savremene mehanizacije. U to spada i GPS oprema koja se ugrađuje u traktore. Dok se u tu opremu, samo pre dve godine, gledalo sa nevericom, ona je sada postala hit.

Odziv paora na SPIT-u bio je iznad očekivanja – oko 400; foto: V. Lazić, Kać, 2011.

Nisu vojvođanski paori šugavi

  • Pozvao Klub, baš onako uredno, ministra Dušana Petrovića da otvori VII SPIT – i poštom i mejlom. Na kraju našeg pisma stoji:  „Bili bi počastvovani da otvorite VII SPIT u Kaću“. Poziv je poslat, radi sigurnosti, i na adresu Miloša Milovanovića, pomoćnika ministra, s kojim je Klub  plodotvorno sarađivao poslednjih šest godina, ali dolaskom novog ministra na piedestal, naš Miloš „okrenuo ćurak“. Lepo je meni kaz’o deda Toša: Menjaju se ljudi, pogotovo gospoda, ona u vlasti.

Ministar Dušan Petrović šparta li šparta po Srbiji:

–       Posetio Knjaževac,

–       Otvorio Festival ruža

–       Otvorio VI toplički sabor višnjara

–       …………..

Nikako da u Vojvodinu stigne, da obiđe paore u žetvi. Akcenat je dat na Srbiju, kako bi Demokratska stranka i tamo dobila glasove seljaka. Kao – vojvođanski paori će svakako glasati za DS – za njenu kooliciju. To je strategija advokata Dušana Petrovića, a koliko će se to isplatiti – videćemo.

Veliko interesovanje za đubrivo na štandu Timac Agro Balkans; foto: V. Lazić, Kać, 2011.

ProCredit banka je bila i ostala verna agraru, poljoprivrednicima; foto: V. Lazić, Kać, 2011.

Mašine, đubrivo, banka

·         U poslednje dve-tri godine na SPIT-u dominiraju mašime za konzervacijsku obradu zemljišta i direktnu setvu, a kako i ne bi kada se ona sve više primenjuje i kod nas. Sa njima se pojavljuju i sve snažniji traktori, jer su oni preduslov za njihovu vuču.

·         Ono što je izazvalo veliko interesovanje je mineralno đubrivo koje je izložila firma „Timac Agro Balkans” iz Novog Sada, koje je bez trunke prašine, kao da je u pitanju riža.

·         ProCredit banka je bila i ostala verna agraru, poljoprivrednicima, pa onda ne čudi da ona prati Klub 100P plus na svim njegovim manifestacijama.

Pred start za prikazivanje mašina u radu; foto: V. Lazić, Kać, 2011.

 

 

Sejalica za direktnu setvu okopavina; L. Lazić, Kać, 2011.

 

Konzervacijska obrada zemljišta; L. Lazić, Kać, 2011.

 

Prikaz plugova u radu; L. Lazić, Kać, 2011.