sreda, 09. marta 2022.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u četvrtak obustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna, i da je Vlada pripremila uredbu koja se odnosi na uvoz energenata, prenosi Beta. 

 

Vučić je za TV B92 rekao da će Srbija imati dovoljno ulja, pšenice, kukuruza i brašna za sebe i region.

On je rekao i da je Vlada Srbije pripremila odluku o izuzimanja carina na uvoz energenata „iz trećih zemlja“.

– To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja, ukoliko je budemo uvozili – rekao je Vučić.

Naveo je da je odluka vlade doneta uoči današnjeg izjašnjavnja u EU o uvozu energenata iz Rusije.

Dodao je da u EU postoje različiti stavovi o sankcijama na gas i naftu, te da EU 40% svojih potreba za gasom i 30 odsto potreba za naftom obezbeđuje iz Rusije.

– Za nas, ako zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije, znači da smo mi u problemu, jer mi nemamo kud, i ne mogu gas i nafta da padnu s neba – rekao je on.

Objasnio je da je zato vlada pripremila odluku u vezi uvoza energenata iz trećih zemalja.

Rekao je i da je pripremljena odluka da poljoprivrednicima na pumpama NIS-a u narednih mesec i po dana bude subvencionisano gorivo.

 

Dizel za poljoprivrednike 179 dinara 

Vučić je naveo da je danas cena evro-dizela na pumpama 179 dinara po litri, a sutra će u veleprodaji biti 193 dinara, prenosi RTS.

„Država plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osećaju sigurno.“

Time bi, kaže, cena evrodizela bila 181 dinara, što bi bilo za samo dva dinara više nego sada.

Takođe se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencioniše cene goriva, na NIS-ovim pumpama za njih će ostati 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Podsetimo, Vlada je Uredbom, koja ističe 13. marta, ograničila maksimalnu cenu evro-dizela na 179, a benzina BMB95  na 171 dinar.