Članovi porodice Šime Gertnera i gosti koji su 11. jula 2023. godine bili prisutni na salašu u Gradini kod Sombora imali su retku priliku da prisustvuju nesvakidašnjem događaju. Oni mlađi koji to nikad nisu videli i oni stariji koji su obnovili sećanje, mogli su da uživaju u događaju koji je (svojom upornošću) priredio naš domaćin. Iako gazdinstva Gertnerovih raspolažu savremenom mehanizacijom i skladišnim prostorom, Šima je imao priliku da svima predstavi hobi kojim se nekoliko godina unazad bavi. Reč je o reparaciji starih mašina kojima je udahnuo novi život i pripremio ih za uspešno pokazivanje njihovih mogućnosti. Do sada je reparirao dva traktora i kombajn, koji su učestvovali u žetvi. Na obližnjoj parceli ostavljena je mala površina pod pšenicom na kojoj je organizovana žetva sa starim mašinama.

Šima Gertner okružen porodicom

 

Uz reči dobrodošlice domaćin je predstavio i svoj hobi:

  • Pre nekoliko godina počeo sam iz hobija da se bavim restauracijom starih traktora. Do prošle godine sam uspeo da u radno stanje dovedem dva modela – Farmall iz 1955. godine i Hanomag iz 1958, a ove godine sam osposobio i kombajn Masey Ferguson, koji su ovde na salašu i imaju poseban smeštaj. Najviše koristim Farmal, uglavnom da provozam unuke. Tu sam da pomognem kad treba, ali većinu vremena sada posvećujem porodici, a najviše unucima.

Aca Gertner vozi traktor Hanomag

 

Dalibor Gertner na traktoru Farmal

 

Traktor MC Cormick Farmall Cub proizveden je 1955. godine u fabrici International Harvester. Četvorotaktni dizel motor sa dva cilindra ostvaruje 14 KS (10,3 kW). Poseduje hidraulični podizni uređaj, a volan je mehanički. Nabavljen je u delovima u Bačkom Petrovcu.

Traktor Hanomag C 112 proizveden je tri godine kasnije, 1958. godine. Dvotaktni dizel motor sa jednim cilindrom razvija 12 KS (8,8 kW). Nabavljen je kod Uba, dovezen u delovima i nije paljen trideset četiri godine. Važno je napomenuti da su mu zadnji pneumatici originalni, a prednji su novi. Poseduje hidraulični podizni sistem, a volan je mehanički.

Kombajn Masey Ferguson 630 S proizveden je u Nemačkoj 1960. godine. Nabavljen je u Somboru. Originalno je imao i presu, koju je neki od prethodnih vlasnika skinuo. Napravljen je kao bunkeraš, ali ima i sortir cilindar. Motor je benzinski originalni Wolkswagen Käfer 1200 (buba), s vazdušnim hlađenjem, snage 34 KS (25 kW). Potrošnja goriva u žetvi penje se i na skoro četrdesest litara za sat, zavisno od uslova rada, a u neutralnom položaju – leru troši svega dva litra na sat. Zahvat kose je 1,6 metara. Upravljanje i podešavanje se vrši mehanički.

Šima Gertner u radu kombajnom

Pojava savremene tehnike u završnici započetog posla jasno je svima pokazala napredak u poljoprivrednoj proizvodnji.

Savremena tehnika u radu

Spojivši tradicionalno i novo u poljoprivredi naš domaćin je pokazao ujedno i put kojim je njegovo gazdinstvo prošlo. Ne sumnjamo da će u budućnosti i naslednici znati da sačuvaju tradiciju i izaberu pravi put u razvoju svog gazdinstva.

Preko trideset prisutnih rođaka, prijatelja, komšija i saradnika Šime Gertnera izrazilo je svoje zadovoljstvo što su mogli da prisustvuju jednom ovakvom događaju. Povratak, bar na kratko, šezdeset godina unazad, ponovo je pokazao probleme koje su naši proizvođači uspešno savladali.

Okupljeni posetioci pre polaska na žetvu

 

Druženje na salašu nakon žetve

Branislav Ogrizović